0
Sepetiniz Boş
Çeşme
0232
712 67 68

Sakız Adasında Yeme İçme ve Adaya Özel Lezzetler

Dışarıda Yemek Hakkında Genel Bilgi

Sakız Adasında dışarıda yemek ve tipik Yunan yemeklerinden keyif almak için birçok seçenek bulunmaktadır. Yani birçok restoran, taverna ve pide lokantası bulabilirsiniz. Tüm bu yerlerde bahşiş hesabın içinde yer almaktadır. Buna rağmen, genelde hesabın yüzde beşini masaya bahşiş olarak bırakılmaktadır. Ayrıca yemeğinizi seçerken aldığınız menünün tüm yemek isimleri ile birlikte yemek fiyatlarını da içerdiğinden emin olunuz. Yunan yasalarına göre bu zorunludur, fakat birkaç vakada bu istenmeyen durum gözlenmiştir.

Sakız Adasında ayrıca kahve, şarap ya da buzlu çay gibi bazı içeceklerin yanında ücretsiz su servisi olağandır. İsterseniz, ücretsiz bir yenileme alabilirsiniz.

Restoranlar ve tavernalar

Bir yunan restoranı ile tavernası arasındaki ana fark yemeklerin sunulma şeklidir. Bir restoranda her bir misafir büyük bir tabakta servis edilen bir yemek seçer. Aksine, bir tavernada masanın ortasına diğerleri ile paylaşacağınız çok çeşitli mezeler konur. Böylece herkes gözde yemeğine ulaşabilir.

Sizlere tipik Yunan yemekleri olan Yunan salatası, Saganaki, Souylaki ve Moussaka (Musakka) yanında tüm Ege adalarında olduğu gibi Sakız Adasının çok çeşitli balığı da sunulacaktır.

Sakız Adasının limanında olduğu gibi genellikle turistik bölgelerde restoranlar bulabilirsiniz. Fakat şehir merkezinin dışında bulunan küçük sokaklarda da tipik Yunan yemek sitilini sürdüren tavernalar da bulunmaktadır. Birçok Yunanlının gittiği restoran ya da tavernaları ziyaret etmeniz önerilir.

Yunanistan’da çok geç saatlerde buluşup bir tavernada yemeğe çıkmak olağandır. Dışarıda yemek Yunan kültürünün bir parçasıdır ve Yunanlılar için yemek kadar bir araya gelmenin keyfini çıkarmak da önemlidir. Hikayeler anlatmak ve sadece gülmek Yunan yemek alışkanlığının bir parçasıdır ve bu sebeple bir tavernaya gitmek birkaç saat alabilir.

Yunan mutfağı, Türk mutfağına oldukça yakın. Birçok yemek, aynı görüntüyle ve farklı isimle çıkıyor karşınıza. Bazısı da, benzer isimlerle isimlendirilmiş (İmam bayıldı gibi…) Yunan Mutfağı’nda, zeytinyağlı yemekler ve deniz ürünleri öne çıkıyor.

Yunanistan balık sofrası kültürünün beşiğidir Balık ülkesi diyebiliriz Yunanistan’a. Balık Yunanistan için temel besindir, deniz ürünleriyle yapılan mezeler oldukça lezzetli Balık demişken, bizde balık rakısız düşünülemez. Siz rakı yerine bu seferlik uzoyu deneyin. Yunanistan’ın geleneksel içkileri, rakıya benzeyen uzo ve çipuro.dur.

Deniz mahsulleri: İşte yabancı dil bilgisi kısıtlı olan bir Türk’ü en mutlu edecek balık menüsü. Balıkların çok ciddi bir kısmının adı aynı Astokozi ( Istakoz ) Ahtopodi ( Ahtapot),  Barbouni tiganito (Barbun Tava), garida (Karides), kalamari, sinavridi ve Papalina veya Aterina küçük gümüş balığı iki kez okunduğunda ne olduğu anlaşılır yemekler. Ayrıca ahtapot ve karidesin de çeşitli pişirme yöntemleri vardır.

Akdeniz ürünlerinden  mandalina , limon ,incir, üzüm, portakal ve zeytin bolca yetişen ürünlerdir. Zeytinyağlı yiyeceklerin çok yaygın oluşu, zeytine bolca sahip olduklarındandır.

Mutfaklarında her türlü yiyecek bulunur. İçki de çok içtikleri için yemeklerinde mezeyi bolca kullanırlar. Ayrı bir meze kültürü gelişmiştir denebilir.

Peynir ve patates kızartması da sofralarında sürekli olarak yer alır. Yemekten sonra Türk kahvesi içerler. Yunan mutfağı sade ve çok lezzetli. Yunanlılar sabah kahvaltısını çok hafif geçiştiriyor. Tiropitas adlı bir tür peynirli gözleme yeniyor. Öğlen yemeği 14.00-16.00 arasında. Akşam yemeği ise 22.00-23.00 arasında yeniliyor.
Yunan kahvesi de Türk kahvesi gibi koyu. Uzo ve metaxa  ve retchina şarapları ise en tercih edilen içecekler.

Yemekleri yerken: “A, bu bizim içli pilavı onların, yuvarlaki dedikleri çorbayı içerken: “Bu, bizim İzmir köfteye benziyor.” diyebiliriz. Türk Kahvesi, orada Yunan Kahvesi olarak çıkıyor karşınıza, simit koulouri olarak… İsminin ne olduğunun ve bu lezzetlerin kimden kime geçtiğinin bence bir önemi yok, hepsi tanıdık ve paylaştığımız ortak lezzetlerimiz.

Kahvaltının yanında da demleme çay içtiklerini düşünmeyin. Orada demleme çay içmek neredeyse hayal. Herkes, kahvaltı da dahil ya neskafe ya da Türk (Greek) Kahvesi içiyor.

Frape ya da neskafe içerken unutmamanız gereken nokta; Yunanistan’da şeker ve süt, sipariş verdiğiniz kahveyle birlikte gelmiyor. Kaç şeker istediğinizi ya da süt isteyip istemediğinizi önceden size soruyorlar ve kahvenizi de ona göre hazırlıyorlar.

Yunanistan’da şişe su hemen ikram edilir. Birçok yerde servis ücreti alınmaz. (Kafelerde dahil) Neredeyse tüm yemekler zeytinyağı ile sunulur. Taze meyve ve sebze önemli bir yer tutar, Doğal otlar, peynir çeşitleri ve mezeler nefistir, kebapları da çok güzeldir. Avgonima köyünde yapılan kuzu çevirme mutlaka denenmesi gereken lezzetlerdendir. Baharat kısıtlı kullanılsa da kekik, soğan, sarımsak vazgeçilmez. Örneğin fırından yeni çıkmış kızarmış ekmeği sarmısaklı kekikli ve zeytinyağlı olarak masaya hemen getirmeleri bundan olsa gerek.

Detaylara geçersek:

Gevrek az susamlı ve biraz daha sert, Kestane kebap aynı, Haşlanmış Mısır aynı Kokoreç de bulunuyor ama sunumu daha farklı.

Enginar, bamya, fava, sarma, dolma ortak isimli, ortak tatlarımız. Oranın farkı, zeytinyağı daha doğal ve hep taze olması üzerinedir diyebiliriz.

Caciki: . (Tzatziki) malumunuz cacık. Her zaman sarımsaklı oluyor. Sulandırılmamış ya da suyu alınmış olarak düşünebilirsiniz.

Feta Cheese: Tüm dünyada feta cheese diye yaygınlaştırılmış geleneksel beyaz peynir. İnek, koyun ve keçi alternatiflerinden oluşuyor.

Mastello Saganaki: Bu peynir de bizim hellim peynirimizi andırıyor yalnız pişirme stili çömlek güveç içinde fırınlanmış olarak servis ediliyor Keçi ve Koyun  peyniri olarak değişiyor.

Greek Salad: Kapari vazgeçilmezi, iri doğranmış domates, salatalık, halka soğan, kimi zaman yeşillik, beyaz peynir ve zeytinyağı ile servis edilir. Zeytin de eklenir.

Diğer küçük isim değişikliği olan ortak tatlarımız köftedes (köfte), dolmades (dolma), moussaka (musakka), homus (humus), fasolada (iri kuru fasulye), boureki (börek) olarak sıralanabilir.

Elbette daha da çoğaltılabilir. İmam bayıldı aynı isimle anılır ancak bizde patlıcan, kıyma üzerine domates ve salça eklenirken Yunanistan’da peynir rendelenir. O da güzel oluyor.

Mücveri de kabak ve başka sebzelerle çok güzel yapıyorlar. Adı kreminido keftedes veya kolekithi köftedes olarak geçiyor.

Horiatiki: Doğal yeşillikler ile veya Marul, domates ve fetalı salata.

Kopanisti; Ağır aromatik bir peynir çeşididir. Krem peyniri andırır Çeşme yöresinde de yaygındır, Rakı mezesidir kavunla beraber müthiş bir ikili olur.

Kuru Domates: Doğanın bu leziz hediyesini çok başarılı şekilde kullanmış Yunan aşçıları. Tütsülenmiş gibi bir kurutma metodu var galiba ve zeytinyağı ile birleştiğinde içine girdiği her salataya renk ve lezzet katıyor. Damak çatlatan tatlardan diyebiliriz.

Souvlaki, (Souflaki): En meşhur et yemeklerindendir. Domuz çöp şiş diyebiliriz. Koyun etiyle de bulunabilir. Pide içine soğan ve cacık ilavesi ile servis ediliyor.

Gyros: Bizim meşhur Döner Kebabımızın yunan versiyonudur. Tavuk veya domuz etinden yapılır. Hemen hemen bütün caddelerde mutlaka bundan bulabilirsiniz.

Kurabiye: ‘’ Kourabiyedes” Özellikle Kavala Kurabiyesi yani içi bademli un kurabiyesi meşhurdur. Hamur işleri çok yaygındır.

Yemeklerden sonra ücretsiz ikram edilen Ballı veya reçelli yoğurt veya Sakızın dağ köylerinde, keçi sütünden yapılmış ‘’Mizithra”  taze lor üzerine kara dut reçelini mutlaka ama mutlaka tadın.